8. maj 2002 FM2002/29

 

TILLÆGSBETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg

vedrørende

Forslag til landstingsforordning om folkeskolen

Afgivet til forslagets 3. behandling

 

 

Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg har under behandlingen bestået af:

 

Landstingsmedlem Ruth Heilmann, Siumut, fungerende formand
Landstingsmedlem Jakob Sivertsen, Atassut, suppleant for Naimángitsoq Petersen
Landstingsmedlem Lars Karl Jensen, Siumut
Landstingsmedlem Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Mogens Kleist, Kandidatforbundet

 

Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg har efter 2. behandlingen under FM2002 gennemgået de bebudede ændringsforslag til landstingsforordning om folkeskolen.

Indledningsvis vil Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg takke for den brede opbakning udvalget har fået til betænkningen såvel fra Landsstyret som fra det øvrige Landsting.

Udvalget finder det tilfredsstillende, at Landsstyret imødekommer udvalgets indstillinger vedrørende vederlag til elevrepræsentanter i skolebestyrelsen. Endvidere finder udvalget det positivt, at Landsstyret er enig i udvalgets anbefaling med hensyn til kollegieområdet.

Landsstyret har taget til efterretning, at udvalget for så vidt angår den vidtgående specialundervisning deler synspunkt med KANUKOKA. Landsstyret agter til 3. behandlingen at fremlægge et ændringsforslag, hvorefter den nuværende ordning forbliver i kraft, indtil de pædagogiske, organisatoriske og økonomiske forudsætninger for den nye ordnings ikrafttræden er til stede.

Udvalget glæder sig over Landsstyrets imødekommelse af udvalgets henstilling. Udvalget forudsætter, at Landsstyrets beslutning om ikraftsættelse af den nye ordning sker efter samråd med udvalget.

Udvalget noterer med tilfredshed, at det i Landsstyrets svarnotat fremgår, at det forventes, at Landsstyret fremkommer med et oplæg til normsætning for anlæg og renovering på det kommende anlægsseminar.

Så vidt angår timetallet i overgangsperioden tager et flertal i udvalget bestående af Siumut, Atassut og Kandidatforbundet Landsstyrets svarnotat til efterretning. Derfor finder et flertal i udvalget det ikke nødvendigt, som ellers anført i betænkningen til 2. behandling af forslaget, at der fremsættes ændringsforslag til dette punkt.


Et mindretal i udvalget bestående af Inuit Ataqatigiit fastholder udvalgets indstilling og ønsker, at der fremsættes et ændringsforslag, således at der ikke reduceres yderligere i elevernes timetal i overgangsperioden.

Et enigt udvalg tilslutter sig de ændringsforslag, som Landsstyret i sit svarnotat til 2. behandling af forslaget har bebudet at fremsætte til 3. behandling af forslaget.

Udvalget ser endvidere frem til at det gode samarbejde, der har været omkring "Den gode skole" fortsætter i fremtiden, således at udvalget i vidt omfang inddrages og informeres vedrørende ændringer i forordningen.

Udvalget har efter betænkningsafgivelsen modtaget henvendelse fra interesseorganisationerne IMAK og KANUKOKA. Udvalget har nøje gennemgået disse henvendelser, og har forståelse for organisationernes indvendinger, men ser sig dog ikke i stand til at imødekomme disse på alle punkter.

KANUKOKA finder ikke det fastsatte timetal i forordningsforslaget tilfredsstillende. Udvalget henviser til Landsstyrets svarnotat, hvor det påpeges, at flere timer næppe vil medføre en kvalitetsforbedring. Det nye forordningsforslag understøtter derimod en forøgelse af undervisningens kvalitet og effektivitet. Derfor finder udvalget, at det i forslaget fastsatte timetal er tilstrækkeligt til at gennemføre en undervisning, der giver eleverne det forventede udbytte.

IMAK påpeger, at det er uheldigt, at det ikke i forslaget fremføres, at skolelederen skal have undervisningskompetence

Et enigt udvalg tilslutter sig de af IMAK fremførte argumenter og indstiller til Landsstyret, at der fremsættes et ændringsforslag, således at der i §43 stk. 1 indføjes som en sidste del: "....Det er en forudsætning for ansættelse, at lederen har undervisningskompetence".


Et mindretal i udvalget bestående af Inuit Ataqatigiit ønsker endvidere i henhold til IMAKs ændringsforslag, at §48 stk.2 bliver sålydende: "Overalt i forordningen hvor det påhviler Landsstyret at fastsætte nærmere bestemmelser, skal disse være vedtaget og bekendtgjort så betids, at der kan ske planlægning af skoleåret 2003/2004".


Et flertal i udvalget bestående af Siumut, Atassut og Kandidatforbundet indstiller forslag til landstingsforordning om folkeskolen til vedtagelse, i den form forslaget har, når Landsstyret til 3. behandling har fremsat ændringsforslag i overensstemmelse med de anbefalinger, som henholdsvis udvalgsflertallet og det samlede udvalg har fremsat.


Et mindretal i udvalget bestående af Inuit Ataqatigiit indstiller forslag til landstingsforordning om folkeskolen til vedtagelse, i den form forslaget har, når Landsstyret til 3. behandling har fremsat ændringsforslag i overensstemmelse med de anbefalinger, som henholdsvis udvalgsmindretallet og det samlede udvalg har fremsat.


Med disse bemærkninger skal Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg overgive forslag til landstingsforordning om folkeskolen til 3. behandling.

 

Ruth Heilmann,Siumut
fungerende formand

Lars Karl Jensen, Siumut Jakob Sivertsen, Atassut

Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit Mogens Kleist, Kandidatforbundet